Naamloos-2

Meer hypotheek in 2017: zo zit het

In 2017 worden de hypotheeknormen aangepast. Als je komend jaar een huis koopt kun je waarschijnlijk wat meer lenen. Tegelijkertijd is de rente historisch laag en dat betekent lage woonlasten. Mooi nieuws, maar hoe zit het eigenlijk en hoe kun jij deze kans benutten? Als hypotheekadviseur spreek ik dagelijks mensen die daar graag meer over weten. Daarom kort op een rijtje wat er in 2017 verandert op hypotheekgebied.

Meer lenen op basis van je inkomen

Jouw maximale hypotheek wordt in de basis bepaald door je inkomen (en dat van je partner). Per 1 januari 2017 kun je op basis van hetzelfde inkomen iets meer lenen dan in 2016. Dat komt doordat het Nibud, de instantie die jaarlijks bepaalt wat huizenkopers op verantwoorde wijze maximaal kunnen lenen, de inkomensnormen voor hypotheken iets verruimt. Goed nieuws is er verder ook voor tweeverdieners, want het tweede inkomen gaat in 2017 wat zwaarder meetellen.

Je hypotheek en de waarde van je huis

Je maximale hypotheekbedrag is altijd een vast percentage van de waarde van het huis dat je gaat kopen. Dit percentage was jarenlang 106%, maar om jou als huizenkoper te beschermen en de woningmarkt veiliger te maken brengt de overheid het geleidelijk terug naar 100%. In 2016 kon je nog 102% van de woningwaarde lenen, in 2017 wordt het 101% en vanaf 2018 wordt het 100%. Ongeacht je inkomen wordt je hypotheek dan dus beperkt tot de woningwaarde.

Eigen geld meenemen

Hierdoor wordt het meenemen van eigen geld belangrijker in 2017. Bij de aankoop van een huis komen namelijk altijd een aantal extra kosten kijken, zoals de overdrachtsbelasting van 2%, makelaarskosten, notariskosten en financieringskosten zoals taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek. Deze kosten moet je volgend jaar al grotendeels zelf betalen. Ook als je meer wilt bieden op een huis dan de vraagprijs kun je dat in de meeste gevallen alleen met eigen geld doen.

Veel mensen kiezen ervoor een aankoopmakelaar in te schakelen bij de koop van een huis. Een goede makelaar verdient de kosten die daarbij komen kijken voor je terug. Hij behoedt je bijvoorbeeld voor wat er allemaal mis kan gaan, zorgt dat jij de eerste bent die dat ene leuke huis bezichtigt en helpt je bij het onderhandelen, zodat je niet teveel betaalt.

Mogelijkheden voor starters

Als je pas net werkt heb je vaak nog niet zoveel gespaard. Dan kan het lastig zijn om eigen geld mee te nemen. Wil je als starter toch graag een huis kopen, dan raad ik je aan om eens te overleggen met je ouders. Ik help veel starters en zie regelmatig dat ouders met hun vermogen bijspringen om het hun kinderen mogelijk te maken om toch hun eerste huis te kopen. De lage spaarrente maakt dat ook voor hen extra aantrekkelijk.

Lage rente, lage woonlasten

De lage hypotheekrente van 2016 heeft diverse records gebroken en de algemene verwachting is dat de hypotheekrente ook in 2017 laag blijft. Zeker in de eerste helft van het jaar. Dat betekent dat wanneer je in 2017 een hypotheek afsluit, je woonlasten relatief laag zullen zijn. Veel huizenkopers kiezen op dit moment dan ook voor lange rentevaste periodes. Slim, want als je die lage hypotheekrente voor een lange periode vastzet, profiteer je lang van lage woonlasten.

Kortom… mooie kansen in 2017

Zou je graag willen verhuizen, dan maken de verruiming van de hypotheeknormen en de lage rente het aantrekkelijk om in 2017 een huis te kopen. Misschien bekijk je al een tijdje dagelijks het huizenaanbod in die ene leuke buurt. Of misschien heb je jouw nieuwe huis zelfs al op het oog. Hoe ver je ook bent in je zoektocht, wanneer je wilt weten wat nu precies jouw mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden, neem dan eens contact op. Ik vertel je er graag meer over.

Daarbij kan ook vrijblijvend een van onze aankoopmakelaars aanschuiven; deze specialisten vertellen je alles over de valkuilen bij het kopen van een huis en delen hun kennis over de markt en de waarde van je droomhuis met je. Zo kun je optimaal voorbereid op zoek gaan naar je nieuwe thuis.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden in 2017?

Kom gerust binnenlopen op een van onze kantoren, bel 075 – 681 49 90 of stuur ons een e-mail voor een persoonlijke en vrijblijvende afspraak, samen kunnen we de zoektocht naar jouw droomhuis beginnen!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?