Naamloos-2

Private lease? Reken dan op een lagere hypotheek.

Overweeg jij het private leasen van een auto, maar wil je misschien ook een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Let dan goed op, want private lease heeft grote invloed op jouw hypotheekmogelijkheden. Je maximale hypotheekbedrag gaat door private lease flink naar beneden. Dat kan er zelfs voor zorgen dat je jouw droomhuis, dat je voorheen wel kon betalen, nu aan je voorbij moet laten gaan. In deze blog lees je precies wat de invloed is van private lease op jouw hypotheek.

Hoe werkt het nu precies, de invloed van private lease op je hypotheek? In het kort zit het zo. Hypotheekverstrekkers zien private lease als een lening met een maandelijkse betaalverplichting. Sluit je een private leasecontract af, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR. Door de BKR-registratie daalt het bedrag dat je mag uitgeven aan woonlasten. Het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je auto kun je volgens de hypotheekverstrekker namelijk niet gebruiken om te wonen. Hierdoor wordt je maximale hypotheek lager.

Private lease verlaagt maximale hypotheek aanzienlijk

Overigens wordt niet de volledige lease-som geregistreerd bij het BKR. Je lease-som bestaat namelijk uit twee onderdelen: een financieel onderdeel (65%) en een serviceonderdeel (35%). Alleen het financiële onderdeel van 65% wordt geregistreerd bij het BKR. Maar ook dit heeft nog grote gevolgen voor de hoogte van je hypotheek. Kijk maar eens naar de volgende rekenvoorbeelden.

Dit doet een private leaseauto met jouw hypotheek

Hoeveel lager wordt jouw maximale hypotheek, als je een auto rijdt door middel van private lease? Dat verschilt per auto, maar de bedragen zijn aanzienlijk. Ik ga bij de volgende voorbeelden uit van een inkomen van 40.000 euro. Bij een rente van 1,69% kun je daarmee momenteel 183.000 hypotheek krijgen. En dit is momenteel het effect van drie private leaseauto’s daarop:

Fiat 500
Als je een Fiat 500 rijdt via een private leaseconstructie (60 maanden x 199 euro), dan mag je ipv 183.000 euro nog maar 139.637 euro lenen. Dit is een vermindering van 43.363 euro.

Volkswagen Golf
Als je een Volkswagen Golf rijdt via een private leaseconstructie (60 maanden x 389 euro), dan mag je ipv 183.000 euro, 108.027 euro lenen. Dit is een vermindering van 74.973 euro.

BMW 3-serie
Als je een BMW 3-serie rijdt via een private leaseconstructie (60 maanden x 529 euro), dan mag je ipv 183.000 euro, 87.692 euro lenen. Dit is een vermindering van maar liefst 95.308 euro.

Je lease-som is dus behoorlijk bepalend voor jouw maximale hypotheek. Dit geldt niet alleen als je een huis wilt kopen, maar óók als je je hypotheek wilt oversluiten. Ook dan wordt namelijk rekening gehouden met je betaalverplichting. Bij het afsluiten van een private leasecontract wordt dit zelden vermeld. Het is daarom een kwestie van goed opletten en zelf nadenken wat bij jouw situatie past.

Eérst een huis, dan een private lease-auto

Wil je toch graag een nieuwe auto op private lease? En kun je de lasten van je hypotheek én je lease-som betalen? Dan is het een optie om pas te gaan private leasen wanneer je eenmaal een hypotheek hebt. Op dat moment heeft een private leasecontract namelijk geen gevolgen meer voor je hypotheek. Wil je wel al gelijk die nieuwe auto rijden? Dan kun je het kopen van een huis misschien beter uitstellen, of genoegen nemen met een goedkoper huis.

Laat je hypotheekadviseur een berekening maken

Mijn belangrijkste advies blijft: denk goed na voordat je zo’n private leasecontract afsluit en laat een hypotheekadviseur berekenen wat de invloed op je hypotheek is. Zo voorkom je dat je voor een vervelende verrassing komt te staan en straks wellicht jouw droomhuis moet laten schieten.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?