Naamloos-2

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot wel €405.000! Een verhoging waar vele huizenkopers blij mee zullen zijn. Waarom? Meer huizenkopers hebben zo toegang tot een NHG-hypotheek. Wij vertellen je meer over de (positieve) gevolgen van deze stijging.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

Sluit je als huizenkoper een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie, dan heb je als het ware een  vangnet wanneer je je hypotheek niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan een baan die je ineens kwijt bent, arbeidsongeschiktheid of een plotselinge scheiding. In dit soort situaties kan NHG meedenken en bijspringen in je hypotheeklasten. Of moet je toch plots je huis móeten verkopen voor een lager bedrag dan je hypotheek? Dan neemt NHG de restschuld op zich. Let op: je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen met NHG.

Meer weten over Nationale Hypotheek Garantie, de voorwaarden en kosten die eraan verbonden zijn en wat je er precies aan hebt? Lees onze blog: Wat is NHG en wat heb ik eraan?

Verhoogde NHG-grens in 2023

Jaarlijks wordt de NHG-kostengrens opnieuw bepaald. Dit heeft twee redenen:

  1. Het creëren van meer stabiliteit op de woningmarkt.
  2. Dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor huizenkopers.

De NHG-grens wordt bepaalde aan de hand van hoe hard de prijzen van de woningen stijgen. Stijgen de woningprijzen flink? Dan stijgt de NHG-grens minder hard mee. Dalen de woningprijzen juist? Ook dan gaat de NHG-grens minder hard omlaag.

Meer kansen voor starters op de woningmarkt

Het voordeel van de verhoogde NHG-grens is dat het starters meer kansen biedt op de woningmarkt. Waarom? Vanaf 2023 mag je dus een hypotheek met NHG afsluiten voor woningen van maximaal €405.000. Dat betekent dat de keuze aan woningen wordt uitgebreid, doordat je ook naar de ietwat duurdere woningen kunt kijken. Met een hypotheek met NHG worden de maandlasten immers ook lager.

Advies bij jouw hypotheek?

Weeg jij af of het met de verhoogde NHG-grens nu hét moment voor jou is om een huis te kopen? Of wil jij juist meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie, of een andere hypotheek, en wat dit voor jou kan betekenen? Het team van Bert van Vulpen staat voor jou klaar. Wij denken mee met een persoonlijke aanpak voor jouw (financiële) situatie. En onze aanpak? Die is als volgt:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op. Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en aankoop of verkoop van jouw woning.

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De landelijke NVM Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 6 april aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is een.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2