Naamloos-2

Waar loop je als doorstromer tegenaan?

Als doorstromer op de woningmarkt moet je met meer zaken rekening houden dan als starter. Zo zijn de verkoop van je huidige koophuis en hoogte van je huidige hypotheek belangrijk voor je toekomstige mogelijkheden. Verkoop je het huis snel of krijg je te maken met een financiële overbruggingsperiode? En zo ja, hoe pak je dat aan? Hoewel iedere situatie uniek is, zijn er een aantal zaken waar je als doorstromer rekening mee moet houden. Hier lees je welke dat zijn, zodat je goed voorbereid je volgende huis kunt kopen.

Stel de verkoopwaarde vast

Doorstromen op de woningmarkt begint bij het vaststellen van de huidige verkoopwaarde van je huis. Door een gratis waardebepaling te doen, heb je een goede indicatie van de verkoopwaarde. Hierna is het van belang om de beste verkoopprijs vast te stellen om een zo hoog mogelijke overwaarde te creëren. Want hoe hoger de overwaarde, hoe groter de kans dat je je volgende droomhuis te kunnen kopen.
Daarnaast is de overwaarde, zoals hieronder duidelijk wordt, van invloed op de hoogte van een eventuele overbruggingshypotheek. De kennis van de markt en de ervaring van de makelaar en hypotheekadviseur spelen dan een cruciale rol in het creëren van overwaarde.

Een nieuw huis kopen? Maak je mogelijkheden inzichtelijk

Een hypotheekadviseur helpt je de maximale hypotheek voor de nieuwe woning helder te maken. Daarbij is het belangrijk om goed na te denken over de hoogte van de maandelijkse woonlasten die je bereid bent te gaan betalen. De verwachte opbrengst en de nieuwe hypotheek geven samen een reëel beeld van je mogelijkheden op de woningmarkt. Zo kun je je beter oriënteren op de woningen in jouw gewenste woonplaats en prijsklasse.

Een overbruggingshypotheek afsluiten: een goed idee?

Door de stijging van de huizenprijzen, en daarmee ook de overwaarde, maakt een groot aantal doorstromers gebruik van een tijdelijke overbruggingshypotheek. Hierdoor kopen doorstromers vaak een andere woning voordat ze hun huidige woning te koop zetten.
De hypotheekadviseur kan je ook uitsluitsel geven of je in aanmerking komt voor een overbruggingshypotheek, zodat je een huis kunt kopen voordat je je huidige woning hebt verkocht.
Een voordeel van een overbruggingshypotheek is dat de druk om je huis te verkopen minder hoog is, omdat de geschatte overwaarde al gebruikt wordt voor de financiering van je nieuwe woning. Maar er zijn ook nadelen. Zo is de looptijd beperkt, heb je hogere maandlasten en zijn er extra kosten mee gemoeid zoals afsluitkosten, notariskosten en de taxatie. Lees hier meer over hoe overbruggingskrediet werkt.

Waar moet je in de huidige markt rekening mee houden?

Indien je als doorstromer een nieuwe woning kunt kopen voordat de huidige woning verkocht is, moet je rekening houden met het volgende voor de overbruggingstermijn:

  • Zorg voor genoeg tijd om je huidige woning te verkopen. Een gunstige oplevertermijn van de nieuwe woning is belangrijk.
  • Stel de maximale duur van een overbruggingshypotheek vast. Zo weet je precies hoeveel tijd je kunt gebruiken om je eigen woning te verkopen.
  • Stel vast of je in de overbruggingsperiode een andere woning moet betrekken. In de snelheid van de huidige woningmarkt is de kans groter dat je tussentijds een ander huis moet gaan bewonen als tussenoplossing.

Een nieuwe hypotheek, waar moet je op letten?

Bij je volgende koophuis krijg je te maken met een veranderende hypotheek. Hierbij kun je in veel gevallen gunstige voorwaarden van de oude hypotheek meenemen, of een nieuwe oversluiten. Rondom de hypotheek spelen de volgende zaken een belangrijke rol:

  • Bijleenregeling: verkoop je je huidige woning met overwaarde dan moet je deze gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan vervalt namelijk het recht op volledige hypotheekrenteaftrek.
  • Restschuld: verkoop je je huidige woning met een restschuld, dan heeft dit gevolgen voor je nieuwe hypotheek. Onder bepaalde voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan de restschuld echter worden kwijtgescholden.
  • Spaargeld inzetten: door spaargeld te gebruiken voor je hypotheek kun je op de hypotheekrente besparen.
  • Verwervingskosten: dit is het totaal aan kosten die je maakt voor de aankoop van je volgende huis. Dit is de aankoopsom plus de financieringskosten en overdrachtsbelasting.
  • Hypotheekvorm en de renteaftrek: heb je voor de nieuwe woning een hoger hypotheekbedrag nodig dan de huidige hypotheek en in aanmerking komen voor renteaftrek? Dan heb je de keuze uit een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Zoals je leest komt er bij de doorstroom op de woningmarkt veel kijken. Door huidige huizenmarkt, veranderende regelgeving, voorwaarden en uitzonderingen kan het even spannend zijn als de koop van je eerste huis. Laat je daarom goed informeren over je specifieke situatie, wensen en mogelijkheden.

Wil jij meer informatie?

Ben je van plan om door te stromen naar een nieuw huis en wil je meer inzicht in de mogelijkheden? Neem contact met ons op, ik of een van onze andere makelaars helpen je graag verder!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Scheiden met een koophuis? Dit zijn je opties

Wanneer jullie besluiten een punt achter jullie relatie te zetten, breekt er een moeilijke periode aan. Naast de emotionele achtbaan waarin jullie waarschijnlijk zitten, zijn er ook praktische zaken om.. Lees meer

Huis kopen met je partner: dit moet je weten

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het kopen van een huis. Wanneer je samen besluit om een huis te gaan kopen, moet je rekening houden met.. Lees meer

Hoe koop ik als expat een woning in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn welvarendheid en hoge levensstandaard. Dit maakt het voor expats van over de hele wereld een aantrekkelijke.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?