Naamloos-2

Onder bod en onder optie: Wat is het verschil?

Tijdens je zoektocht naar een koophuis vind je een parel van een woning, maar je ziet daarbij de opmerking ‘onder bod’ of ‘onder optie’ staan. Wat betekent dat? Ben je als geïnteresseerde helemaal kansloos, of bestaat er nog een kans om je droomhuis in de wacht te slepen? En wat betekent het voor jou als verkopende partij? In deze blog leg ik beide begrippen uit.

Een huis staat onder bod: Ben ik te laat?

Wanneer je een huis ‘onder bod’ ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht. Meestal vindt na de mondelinge overeenkomst de ondertekening daadwerkelijk plaats, waardoor er ook geen bezichtigingen worden gepland met andere kandidaat-kopers.

Mocht de officiële koop, om welke reden dan ook, toch niet doorgaan, of ziet de koper binnen de 3 dagen bedenktijd na de ondertekening toch af van de koop. Dan zal de woning opnieuw in verkoop gaan en kun je als kandidaat-koper opnieuw een bod uitbrengen.

Wat is het verschil tussen onder bod en onder optie?

‘Onder bod’ is overigens iets anders dan onder optie, wat vooral op nieuwbouwhuizen van toepassing is. In de ‘optieperiode’ heb je interesse getoond in de koopwoning maar heb je nog geen overeenkomst met de aannemer getekend. In deze periode kun je uitzoeken of je de woning echt wilt gaan kopen.

Staat een koophuis ‘onder optie’ dan heb je als potentiële koper het recht om gedurende een bepaalde periode het huis te kopen, tegen vooraf opgestelde voorwaarden. De verkoper mag de woning dan niet verkopen aan een andere partij.

Wat zijn de rechten en plichten bij bieden of een optie tot koop?

Zowel koper als verkoper heeft rechten en plichten, om de (ver)koop van een woning met helder overeengekomen voorwaarden te laten verkopen. We splitsen de rechten en plichten per fase.

In de fase ‘onder bod’

Zoals ik al aangaf is er in de ‘onder bod’-fase juridisch gezien nog geen sprake van een daadwerkelijke koop. Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken. Hij mag ook nog op andere huizen bieden. Hoewel er geen sprake is van een binding, zijn er ook bij ‘onder bodʾ bepaalde belangrijke rechten en plichten.

De verkopende partij heeft bijvoorbeeld een meldingsplicht, wat hem verplicht de geïnteresseerde partij alles te vertellen over de staat van de woning. Zo komt de potentiële koper niet voor nare verassingen te staan. Hiertegenover staat dat de potentiële koper een onderzoeksplicht heeft en zelf de woning moet (laten) inspecteren op gebreken. De aankoop– of verkoopmakelaar kan je hier uiteraard bij helpen.

Met ondertekend koopcontract (verkocht onder voorbehoud)

Wanneer de koopovereenkomst is getekend, gaat de wettelijke bedenkperiode van drie dagen in. Ketst de koop bijvoorbeeld op dag vier alsnog af, dan kan de verkopende partij vaak aanspraak maken op een boete ter hoogte van 10% van de overeengekomen prijs. De koper heeft recht op voorbehoud van financiering. Voor bestaande bouw heeft de koper gemiddeld een periode van vijf tot zes weken om de financiering bij de bank rond te krijgen. Lukt dit niet, dan kan de koper alsnog onder de koop uit.

Met een goede begeleiding kom je niet snel voor verrassingen te staan.

Bij Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken raden we je altijd aan om je zowel bij aan- als verkoop van een huis goed te laten begeleiden door een expert. Uiteraard kun je bij ons terecht voor professionele begeleiding bij da aan- of verkoop van je huis. Neem gerust contact op! Bekijk al onze nieuwbouwprojecten op de website NieuwbouwIn.nl.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer

Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen?

Jij bent klaar voor de volgende stap: een nieuw huis kopen. Je ziet al helemaal voor je dat jij in jouw nieuwe eigen woning aan het genieten bent. Nu nog.. Lees meer

Nieuwe maatregelen voor verhuurders

De overheid heeft diverse maatregelen aangekondigd die consequenties kunnen hebben voor woningeigenaren die een woning in de verhuur hebben. In het nieuws werd er vorige week aandacht besteed aan dit.. Lees meer

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?